Pilavlar

 

Tarifi Paylaşan Üyemiz: gurhancagin      Yükleme Tarihi: 06-06-2008

Özbek Pilavı - 2

Malzemeler: * Yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ
* 1 soğan, yemeklik doğranmış
* 300gr kırmızı veya beyaz et, küp küp doğranmış
* 2 tane havuç, jülyen doğranmış
* 2 su bardağı pirinç, ıslatılmış
* tuz
* karabiber
* pulbiber
* barbaris 1 tatlı kaşığı
* zira 1 tatlı kaşığı
 
Hazırlanışı: 1) Yağın ısıtılması , pilav pişireceğiniz tencereyi iyice ısıtın ve yağı ekleyin. Kısık ateşte yağdan hafif duman veya çatlama sesleri çıkana kadar ısıtın. Genelde malezemeye göre kazan dibinden 1 veya 3cm yüksekliğinde yağ eklenir. Yağ olarak sebze yağları ile katı hayvan yağları (tereyağ dışında) karıştırılarak kullanılabilir. Tereyağ ile eritilmiş tereyağ 1.işlemden geçmiyor.

2) Zirvağın hazırlanması, ısıtılmış yağa önce et, soğan ve havuç atılır. (Havuç her zaman pirincin yarısı kadar (ağırlık açısından) veya et kadar olmalı.) Önce harlı sonra orta ateşte malzemeler yarım saat kadar piştikten sonra da baharatlar konur ve en son tuz atılır. Çeyrek veya yarım bardak su konur.

3) Pirincin atılması, tencerenin altı iyice kısılır ve zirvak düzlendikten sonra pirinç atılır. Pirinç zirvakla kesinlikle karıştırılmamalı. Pirinç düzlendikten sonra üstüne tabak veya tencere kapağı kapatılır ve et suyu veya su düzlenmiş pirinç bozulmayacakŞekilde dökülür. Su pirincin üzerini 1-1.5cm kadar kapatmalı. Pirinç sertse daha fazla su konulabilir.

Suyu çekilene kadar orta ateşte kapağı açık olarak pişirilir. Su buharlaştıktan sonra buhar çıkmayacakŞekilde bir tabakla veya kapakla kapatılır ve kısık ateşte pirinçler tane tane olana kadar veya pirincin üzerine tahta kaşıkla vurulduğu zaman tok ses çıkana kadar pişirilir.

Piştikten sonra ateş kapatılır ve pilav bir kaç yerinden tahta kaşıkla delinir ve 15-20dk kadar ağzı kapalı olarak dinlendirilir. Zirvakla karıştırarak veya olduğu gibi (önce pirinç, havuç, soğan ve en üstte et olacakŞekilde) büyük bir tabağa kazan çevrilerek boşaltılır ve sıcak olarak masaya konur.
 
Ait Olduğu Ülke: Özbekistan
Ait Olduğu Yöre: Bilinmiyor