Mezeler

 

Tarifi Paylaşan Üyemiz: gurhancagin      Yükleme Tarihi: 12-03-2008

Bulgur Köftesi

Malzemeler: 6 bardak bulgur
1kg kıyma
1kg soğan(ince doğranmış)
8 bardak sıcak su
3 çorba kaşığı un
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
1 yemek kaşığı tuz(bulgur için)
3 su bardağı sıvıyağ(kızartmak için)
1/4 su bardağı sıvıyağ(kıyma için)
Karabiber,tuz
 
Hazırlanışı: Öncelikle bulgur derin bir kaba konur.Üzerine 1yemek kaşığı tuz ve karnamış su eklenip karıştırılır ve üstü bir kapak ile kapatılıp bekletilir.Dinlenmeye bırakılan bulgur suyunu çekip şiştikden sonra un ilave edilip yoğurulur. İyice yoğurulup hamur haline gelen bulgur soğumaya, dinlenmeye bırakılır. Diğer taraftan kıyma kendi suyunu salıp çekene kadar kavrulur.1/4 su bar. sıvıyağ ve soğanlar eklenip kavrulmaya devam edilir.En son tuz,karabiber ve maydanozlar eklenip ateşten alınır ılımaya bırakılır.Bulgur hamuru isteğe göre elde yada bulgur köftesi makinesinde açılır.Elde açmak için hamurdan mandalina büyüklüğünde parça alınır.Bir avucunuzda hamuru tutarken diğer elinizin işaret parmağıyla şekil verilerek içi oyulur.Bir tarfı açık bir tarafı kapalı içi uyuk hamur elde edilir.Hamur mümkün olduğunca ince açılrsa kızartma işlemi sırasında içininpişmesi daha iyi olur.Açık kısmından kıymalı harç koyulur ve ağzı iyice kapatılır.Hazırlanan köfteler derin bir tencerede 3 bardak kızgın yağda kızartılır.Köftelerin her yanının aynı anda kızarması için yağın içine batmış olmaları gerekir.Yanında limon ile servis edilir.
Kızartma yapılırken 2 püf noktasına dikkat etmek gerekir.Birincici yağın çok kızgın olması gerekli,ikincisi yağın içine 3 taneden fazla köfte koymamak gerekli.Özelliklede köfteler dondurulup saklanıcak ve istenildiği zaman çıkarılıp pişirilecekse kızartılırken yağın içine az adet koymak dahada önemli.Çünkü çok koyulursa soğuk köfteler yağın ısısını düşürüyor ve dağılmalarına neden olabiliyor.
 
Ait Olduğu Ülke: KKTC
Ait Olduğu Yöre: Kıbrıs